Dictatuur der regelnichten

Vanochtend op de radio:

 • Mensen ouder 70 jaar moeten fietsles krijgen op een E-bike, want een elektrische fiets rijdt toch heel anders dan een gewone fiets.
 • De straffen voor het aanzetten tot haat worden hoger. Ook de straffen voor discriminerende opmerkingen worden hoger.
 • Er komt een verbod op het bouwen van nieuwe huizen met aardgasaansluiting.
 • Het is vandaag ‘de dag van het tandvlees’.

Waar gaat dit in vredesnaam over? Dit zijn details van details van details. Het valt in dezelfde categorie als waarmee komiek Dorus zijn baan te omschreef: ‘Ik draai een schroefje aan een nippeltje van een transistortje’. Ik zou het omschrijven als ‘oude-wijven-geouwehoer’, maar dat zal wel weer discriminerend zijn voor de lichtgeraakte feministes.

Wat kunnen we nog wel zeggen? Antwoord: niets! We zijn beland in een dictatuur. Daar hebben anderen het voor het zeggen. Een dictatuur is een eldorado voor regelneven en vooral regelnichten. Deze mensen die in een gewone maatschappij onbelangrijk zijn, krijgen nu de kans om de meest fantastische regels te bedenken en zich als grote uitvinders te laten portretteren, want  … aardgas zou pure CO2-vervuiling  zijn. Deze stelling staat buiten de realiteit en tekent het gebrek aan kennis van de regelneven.

Willen we onze vrijheid van meningsuiting terugkrijgen dan zullen we als eerste de regelneven en -nichten maar eens ongenadig moeten beledigen: bijvoorbeeld door te zeggen dat vrouwen achter het aanrecht thuis horen en homo’s maar weer de kast in moeten. Want laten we wel wezen: toen de vrouwen nog achter het aanrecht stonden en de homo’s in de kast zaten, was er vrijheid van meningsuiting.

Het is een misvatting dat ‘achter het aanrecht werken’ vies werk zou zijn en dat het gerommel in de kast een eerbare bezigheid zou zijn. Toen werken achter het aanrecht als eerbaar werd beschouwd en het gerommel in de kas als vies werd bestempeld, was er vrijheid van meningsuiting. Dat kwam door de toen geldende normen en waarden; om met Balkenende te spreken. Die normen en waarden kwamen net als Balkenende uit het christendom.

Als we denken dat we het zonder godsdienst kunnen stellen, dan zal de regelgeving alleen nog maar toenemen, want als je de realiteit wilt ombouwen naar een fantasiewereld, heb je steeds meer regeltjes nodig.

9 Reacties op “Dictatuur der regelnichten

 1. Dank je wel @clausrechtsgestrickt voor dit mooie artikel. Alleen je laatste zin moet ik nog ff over nadenken. Ik kom uit atheïstische hoek weet je nog. Gelukkig wel het nihilisme en het atheïsme achter me kunnen laten maar een GodsDIENST is voor mij (nog?) een stap te ver.

  Like

 2. Don, ik gebruik maar de gangbare term ‘godsdienst’, omdat een denksysteem zonder een god moeilijk is voor te stellen. Laat ik de 3 belangrijkste godsdiensten van tegenwoordig even typeren:
  * christendom. Basisregel: ‘God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf’. Dit stimuleert onderlinge samenwerking tussen mensen met uiteenlopende talenten. Dit heeft geleid tot de grootste beschaving ooit, met name in Europa. Er zijn natuurlijk wel de nodige oorlogen geweest; maar dat waren eerder afwijkingen van de bovenstaande regel, dan bevestigingen van deze regel.
  * jodendom: Basisregel: ‘Heb de Jood lief en haat alle anderen’. Dit heeft geleid tot een niet aflatende infiltratie van Joden in de andere volken, teneinde deze andere volken te onderwerpen, te exploiteren of uit te roeien. Dezer dagen waren er weer ongeveer 50 dooien in Gaza.
  * mohammedanisme: Basisregel: ‘Doe wat Allah zegt’. Dit beslecht weliswaar alle onderlinge ruzies, maar leidt niet tot een grote beschaving; al was het alleen maar dat de helft van de bevolking (de vrouwen) niet mee mag doen, aangezien ze hun leven onder een hoofddoek moeten slijten.

  Like

  • Prima artikel clausrechtsgestrickt, inderdaad als mannen en vrouwen hun eigen taak hebben en deze goed uitvoeren zijn ze de hoekstenen van de samenlevingen. Dan is kapitalisme nog steeds een scheef systeem, maar dan is er meer duidelijkheid. En God dat is Liefde in mijn ogen,m.i. medemenselijke Liefde indien respectvol wederzijds verdiend en opgebracht, niet onvoorwaardelijk dat is new age bullcrap..bij keuzes maken komen verantwoordelijkheden kijken.
   En religie dat is iets persoonlijks jouw keuze te geloven is jouw zaak maar draag het dan niet opdringend uit, to each his of her own….

   Like

   • Treowd, dat laatste over die opdringerigheid ben ik niet met je eens. Meer dan 70 jaar na de oorlog worden we elk jaar nog weer geconfronteerd met de Holocaust, een opdringerige uiting van de joodse religie. Achter de kassa bij Albert Heijn word ik geconfronteerd met een kassiere met een hoofddoekje, een opdringerige uiting van de islam (Hoofdoek is niet verplicht; in Ankara loopt niet iedere vrouw met een hoofdoek). En als christenen hun godsdienst ter sprake brengen – ik heb het nog niet eens over promoten – dan is dat blijbaar ongepast; iets wat tot de privé-sfeer zou moeten behoren.

    Like

    • Treowd, dat laatste over die opdringerigheid ben ik niet met je eens.
     @clausrechtsgestrickt m.i. kan tov het dragen van een hoofddoek niet echt aanstoot nemen, alhoewel ik zeer zeker je gedachtengang en verdere uitleg begrijp. Die relatie leg je zelf eigenlijk, het kledingstuk is een keuze daar staat geen Islam op toch! En de persoon zie je in haar daden …
     En draagt iemand graag een kruis zijn geld zijn investering of wens geen probleem ik kijk ernaar thatś it de verdere gedragingen en manifesatie spreken…
     Persoonlijk doel ik meer over het prediken en uitsluiten van anderen op persoonlijk geloof en dat doet men door zich uit te spreken – tegen – al zij het onderling. Het opdringen is pushen dat haalt mensen uit hun eigen waarde en dat doe je door anders gelovigen als inferieur te beschouwen en jouw eigen weg superieur, en dat uit te dragen daar doel ik eigenlijk op.
     Maar het is mijn woordgebruik dat wat ruimte over laat voor interpretatie ik had me wat beter moeten uitdrukken.
     Best een moeilijk thema religie 🙂

     Like

 3. Die nonnen zouden anders ook niet misstaan op Antarctica…
  Het opdringerige van het Jehova-(ge)tuig mag er ook wezen, ons huis slaan ze sinds die ene keer voortaan over, ik mis ze stiekum wel een beetje, ik had zijn vrouw al bijna bekeerd.
  Die jezuïeten houden er ook maar een vreemde eed op na (zou zo uit de Talmut kunnen komen en/of andersom).
  En zo’n beetje bij alle godsdiensten waslijsten van kindermisbruik en andere vuile aktiviteiten waar de hypocrisie van af druipt

  God zit tussen je ogen, gebruik de juiste tandpasta, ben je eigen guru/(half)god.
  Godsdienst/religie in het algemeen is ook een wortel/oorsprong van het gote verdeel en heersch poppenCast bezighoudt spel en de bloedige ellende die er doorgaans mee gepaard gaat.

  Dat die grrristenhond van een pastoor -het na tig brieven en mailtjes- waarschijnlijk alsnog per ongeluk expres heeft verzuimd om me bij die baby-water-boardende (het doopsel zou volgens hem immersch eenmalig en onomkeerbaar zijn) pedo-club uit te schrijven, krijgt nu ik er weer aan denk morgen alsnog een stevige staart.
  Ik zal nog eens de ledenadministratie checken of er op mijn naam subsidie wordt afgetroggeld.

  Jammer dat die Rasta’s niet met hun heilige sacramenten langs de deur komen…

  Liked by 1 persoon

  • Beer van der Put, je bent een revolutionair. In de Sovjet-Unie had men het nog altijd over de revolutie van 1917, terwijl die al meer dan 60 jaar geleden was. Altijd was de strekking van het verhaal, dat het leven voor de revolutie zo slecht was geweest voor de arbeiders. Ondertussen klaagde men maar dat de winkels leeg waren.
   Evenzo was het in 1984, het boek van George Orwell. Hoofdpersoon Winston was lang na de revolutie geboren, maar moest nog dagelijks aanhoren, hoe slecht het leven daarvoor was.
   Wij zijn kinderen van de seksuele revolutie van de jaren ’60. We kankeren nog graag op nonnen, paters en bisschoppen, maar we hebben niet in de gaten wat voor viezerikken we inmiddels zelf geworden zijn. Echtscheiding is volksziekte nummer 1. In Denemarken zijn geslachtsziekten inmiddels een bedreiging voor de volksgezondheid.
   https://sputniknews.com/europe/201805171064532658-denmark-std-epidemic/
   Dat filmpje van Koot en Bie was satirisch bedoeld. Maar achteraf kijkend, vind ik dat ze er nog niet zo ver naast zaten.

   Like

   • @clausrechtgestrickt volgens mij heb je dan geen idee hoe de jezuiten de wereld hebben verdeeld in die verschillende godsdiensten en laat je dat buiten beschouwing in die visie naast de scheefgroei door het kapitalisme..
    Beetje een vanuit een Darwinistische insteek bekeken mening…
    Vanuit een fortuinlijke zetel, de plek waar je onmogelijk invloed op gehad kunt hebben , niemand kiest nl. waar die geboren gaat worden… Maar dat is mijn gedachte…

    Like

Geef een reactie. NB De meningen verkondigd en de links die gedeeld worden in de reacties zijn de persoonlijke meningen van individuele scribenten en vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de mening van Don Quijotte.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.