Calvijn was geen Jood

calvijn

Toen ik enige tijd geleden op dit blog moest lezen dat Calvijn een Jood zou zijn geweest (Calvijn en zijn protestanten zijn joods …), kromden zich mijn tenen. Hieronder zal ik wat tegenargumenten geven. Allereerst zij gezegd dat de gemiddelde calvinist niet zoveel heeft met Calvijn. Men weet dat Calvijn één van de zogenaamde hervormers was, dat hij leefde in Genève en dat hij een geleerd man was die vele boeken geschreven heeft. Het lezen van die boeken, zoals zijn meesterwerk ‘De Institutie‘, laat men graag aan de theologen over. Hiermee moge ook duidelijk zijn dat Calvijn niet een mythisch figuur is, zoals bijvoorbeeld Karel de Grote, over wie men zijn fantasie de vrije loop kan laten. Er is veel over Calvijn bekend, zodat alleen iemand die niet wordt gehinderd door kennis, hem een Jood kan noemen op grond van een vage gelijkenis van zijn oorspronkelijke naam Cau(v)in met een bekende Joodse familienaam Cohen.

Het eerste argument voor de stelling dat Calvijn geen Jood is geweest, moge zijn dat het woord ‘calvinist’ een wat negatieve klank heeft. Als Calvijn een Jood zou zijn geweest dan zou hij geprezen zijn als een briljant geleerde, zoals bijvoorbeeld Einstein. Dan zou Calvijns Institutie nog heden geciteerd worden in de kranten, zoals dat gebeurt met de relativiteitstheorie van Einstein. Als hij een Jood zou zijn geweest dan zouden Calvijns fouten zijn weggemoffeld, zoals dat is gebeurd met die van Einstein. Zelden horen we nog dat Einstein heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van de atoombom.

Een fout die Calvijn gemaakt heeft, is dat hij een theocratie heeft willen vestigen in Genève. Dit is een bestuursvorm, gebaseerd op een godsdienst (en dan niet op basis van algemene principes van die godsdienst, maar op basis van gedetailleerde religieuze wetgeving). Het bekendste voorbeeld tegenwoordig hiervan is de islamitische Sjaria. Calvijn heeft zijn goedkeuring gegeven aan het terechtstellen van een tegenstander op de brandstapel. Zijn naam was Michael Servet. Hij was een Jood. Als Calvijn een Jood zou zijn geweest, dan zou hij dat geweten hebben en hem volgens joodse ‘normen en waarden’ hebben behandeld. Hij zou Servet hebben laten ontsnappen uit Genève of zijn vonnis hebben proberen te verzachten. Joden – en zeker goed opgeleide Joden – weten doorgaans van elkaar dat ze Joods zijn, terwijl dat voor de omgeving vaak verborgen is.

Inhoudelijk ging het dispuut van de beide geleerden over De Drieëenheid. Servet ontkende de godheid van Jezus Christus. Dit is het grote twistpunt tussen christendom en jodendom. Calvijn vertegenwoordigde het christelijke standpunt. Servet vertegenwoordigde dus het joodse standpunt, hoewel hij zei een vroom katholiek te zijn. De katholieken hadden hem al eerder in Lyon proberen te pakken op zijn ketterse denkbeelden, maar hij ontsnapte. De Nederlandse Wikipedia-pagina over Servet vermeldt niet dat hij van Joodse komaf was. Wel wordt hier vermeld dat hij blijkbaar van hoge komaf was, want hij was aanwezig geweest bij de kroning van Karel V. Aan de hoven van de koningen bevonden zich vaak veel Joden (Hofjuden genoemd in het Duits). Calvijn daarentegen was van lage komaf. Volgens een periodiek van Michael Hoffman (Revisionist History, uitgave 74, Augustus/September 2014) was Calvijn de kleinzoon van een handwerksman, die dankzij de grootmoedigheid van de werkgever van zijn opa mocht gaan studeren. Verder is op de Nederlandstalige Wikipedia-pagina een foto van Michael Servet te zien, waarbij hij zijn hand op de borst heeft. Dit is een symbool uit occulte kringen zoals de vrijmetselarij. Vooraanstaande Joden zijn vaak lid van dergelijke gezelschappen.

De Nederlandse Wikipedia geeft dus wel aanwijzingen dat Michel Servet van Joodse komaf zou kunnen zijn, maar vermeldt dit niet expliciet. Hiervoor moeten we naar een Engelstalig Wikipedia-artikel over Servet. Hierin staat dat pas in 1999 een Spaanse onderzoeker Gonzales Encheverria heeft aangetoond dat Servet van moeders kant stamde uit een welgesteld geslacht van tot het christendom overgegane Joden. Deze overgang was meestal niet oprecht; men bleef in het geheim joods. Deze joden worden vaak aangeduid als crypto-joden.

Tot slot nog enkele citaten uit genoemde periodiek van Michael Hoffman die ook aantonen dat Calvijn geen Jood kan zijn geweest:

 • Jean Cauvin is geboren op 10 juli 1509 uit katholieke ouders. Hij verlatiniseerde later zijn naam tot Calvinus, zoals destijds gebruikelijk was onder geleerden.
 • Sinds 1491 werden geen Joden toegelaten in Genève.
 • Calvijn was aanhanger van de tegenwoordig zo genoemde vervangingstheologie. In preken uitte hij zich als volgt: ‘ … de Joden zijn nu afgehakt als rotte ledematen. Wij hebben hun plaats ingenomen ..
 • Ik heb met veel Joden gesproken. Ik heb nooit een vleugje piëteit of een korreltje waarheid bij hen kunnen ontwaren. Ik ben nog geen Jood met een dosis gezond verstand tegengekomen.’ (citaat uit 1561)

Ongetwijfeld zullen de joden van Amsterdam in hun handen gewreven hebben, toen Calvijn het nemen van rente toestond. Maar hierin volgde hij slechts de Katholieke Kerk. Ook zullen de joden blij geweest zijn met de splitsing in de kerk, die leidde tot het protestantisme. Maar degenen die tegenwoordig de paus aanmerken als belangrijkste kandidaat voor de antichrist of Calvijn als voornaamste protestantse leider plaatsen in het joodse kamp, wakkeren de onenigheid binnen het christendom alleen maar aan en spelen daarbij de joden in de kaart. De belangrijkste tegenstelling is niet katholiek tegen protestant, maar christendom tegenover jodendom.

Jan Smelt

20 Reacties op “Calvijn was geen Jood

 1. “Hij zou Servet hebben laten ontsnappen uit Genève of zijn vonnis hebben proberen te verzachten.”

  Hij deed volgens mij nog wel een verzoek om Servet te onthoofden ipv de brandstapel hetgeen als een mildere straf werd gezien.

  Like

 2. Ik heb met veel Joden gesproken. Ik heb nooit een vleugje piëteit of een korreltje waarheid bij hen kunnen ontwaren. Ik ben nog geen Jood met een dosis gezond verstand tegengekomen.’ (citaat van Calvijn uit 1561)

  Alsof iemand op de brandstapel gooien of iemand onthoofden wel van gezond verstand getuigd.
  Volgens mij spoorde die hersens van Calvijn zelf ook niet zo geweldig.
  Oeps,hiermee heb ik weer geen punten gescoord. 🙂

  Like

 3. Djw. Het volgende stukje tekst viel me op.

  “We [the Illuminati] are the Fathers of all Revolutions – even of those, which sometimes happen to turn against us. We are the supreme Masters of Peace and War. We can boast of being the Creators on the REFORMATION! Calvin was one of our Children; he was of Jewish descent, and was entrusted by Jewish authority and encouraged with Jewish finance to draft his scheme in the Reformation” (The Roman Catholic Gazette, February 1936).

  Like

  • Precies,de illuminati.
   Dat zijn de zichzelf geselecteerde kabbalisten die trachten de rest van de wereldbevolking te onderdrukken.
   Dit doen ze door middel van oorlog/vrede oftewel verdeel en heers.
   Maar nu ken je tenminste iets meer van hun oorsprong en dat hun “god” die ze proberen te aanbidden nooit voor echte vrijheid voor iedereen kan staan.

   Like

 4. “De belangrijkste tegenstelling is niet katholiek tegen protestant, maar christendom tegenover jodendom.”

  Goed gezien Jan !!!

  Alleen jàmmer dat deze Ware Strijd normaal gesproken cqmenselijkerwijs gesproken reeds beslecht is in het voordeel (*) van de joodjes.

  * = niet hun numerieke overwicht natuurlijk, maar gezien de huidige Wereldwijde Ultieme Macht van de ‘joodse’ khazaartjes over de financiële instellingen, centrale banken, media-groepen, politici, ‘academische’ wereld, onderwijs enz …

  De laatste drie trouwens via hun Nuttige Idioot, de ‘lokale’ vrijmetselarij die uit land- en cultuurverradende collaborantjes bestaat, gerecruteerd uit het ‘Lokale Vee’. Lokale ‘niet-joden’ dus.

  Like

  • @ktm Precies daar sta ik ook helemaal achter. Grote vraag is voor mij “wie zijn die Joden?”. De jezuïeten zijn wat mij betreft allemaal crypto joden. De vroege calvinisten denk ik persoonlijk ook. Het draaide destijds allemaal om de strijd tegen de Vaticaanse macht. De wetenschap en de reformatie is hier slim voor gebruikt. Calvijn, Luther en Zwingl kwamen wel heel toevallig allemaal gelijk opzetten. Wat nog meer opvalt is de rol van Parijs en Genève (Zwitserland). Wil je de oppositie controleren richt die dan zelf op lijkt me hier gedeeltelijk van toepassing. Dit is geen aanval op de tegenwoordige calvinisten. Mijn negatieve houding tov “Christenen voor Israël ” is hier neem ik aan bekend. Hoe kunnen Christenen de zionisten steunen die immers op Jezus spugen. Dat gaat er bij mij niet in.

   Like

   • Christenen die de zionisten steunen! Inderdaad je onderdrukker die je nog zwaar beledigt ook de voeten kussen.
    Tis ongelooflijk maar waar. Waarschijnlijk totaal gehersenspoeld of totaal dom!!!
    De hele zgn Biblebelt zit nou bepaald niet vol met zelfstandig denkende onderzoekende geesten. Bovendien mogen ze geen tv kijken en internet is waarschijnlijk nog erger dan dat de Duivel ja Satan in eigen persoon 🙂 🙂
    Tja met alle respect voor deze mensen, want dat zijn het, maar helaas zijn ze/hun denken in dit keurslijf van kerk, akker, stal en bedstee totaal geplet zeg maar verpletterd! 😉

    Like

 5. Een heel goed stuk van @Jan Smelt. Een belangrijke discussie waard. Ik begin nu pas een heel klein ietsje pietsie beetje te overzien hoe de geloofstrijd in elkaar zit, hoe religie wordt gebruikt door psychopatische machtsbeluste parasieten(Joods en niet-Joods) om de grote massa te manipuleren en ‘kalt te stellen’!

  Like

 6. THE LIGHTBRINGERS- The Emissaries of Jahbulon

  Fritz Springmeier – The Top 13 Illuminati Bloodlines

  Onderzoek van Fritz Springmeier en Juri Lina laat zien dat de Protestantse Kerk ondergronds wordt gecontroleerd door de Vrijmetselarij. Daarbovenop vond in de 19e eeuw een belangrijke wending plaats toen de geheime Joodse orde van B’nai B’rith de hoogst geplaatste orde werd binnen de Vrijmetselarij op 13 Oktober 1843.

  Like

 7. In februari 1936 publiceerde de Londense Catholic Gazette een sensatie verwekkend artikel onder de titel ‘The Jewish Peril and the Catholic Curch’ betreffende documenten van geheime vergaderingen van de vrijmetselarij.
  Over Calvijn staat er: ‘wij zijn de vaders van alle revoluties, zelfs van diegene die zich soms tegen ons keren. Wij zijn de oppermeesters van vrede en oorlog. Wij kunnen er ons op beroemen dat we de scheppers van de Hervorming waren. Calvijn was één van onze kinderen. Hij was van joodse afkomst en de opstelling van zijn hervormingsplan is door joods gezag aan hem toevertrouwd en met joodse financiën bevorderd’

  Like

Geef een reactie. NB De meningen verkondigd en de links die gedeeld worden in de reacties zijn de persoonlijke meningen van individuele scribenten en vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de mening van Don Quijotte.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.