Vrijheid versus godsdienst

bakuninliberty

Alle godsdiensten met hun goden, halfgoden en profeten, hun messiassen en heiligen werden geschapen door de lichtgelovige fantasie van mensen die de volle ontwikkeling en het volle bezit van hun verstandelijke vermogens nog niet bereikt hadden. Daarom is de hemel van de godsdienst niets anders dan een luchtspiegeling, waarin de mens, vervoerd door de onwetendheid en het geloof, zijn eigen beeld terugziet, maar vergroot, en omgekeerd, d.w.z. vergoddelijkt.

032-Religion-is-slavery-650x446

De geschiedenis der godsdiensten, die van de geboorte, de grootheid en het verval der goden, die elkaar in het menselijk geloof hebben opgevolgd, is dus niets anders dan de ontwikkeling van het gemeenschappelijk verstand en bewustzijn van de mensen. Telkens wanneer zij in hun historische vooruitgang, hetzij in zichzelf, hetzij in de natuur om hen, een kracht, een hoedanigheid of zelfs een of ander groot gebrek ontdekten, schreven zij die, na ze te hebben vergroot en bovenmate vergroot (zoals gewoonlijk kinderen doen), door een daad van hun godsdienstige fantasie aan hun goden toe. Dankzij deze zedigheid en deze vrome edelmoedigheid van de gelovige en lichtgelovige mensen, heeft de hemel zich verrijkt met wat van de aarde geroofd werd, waaruit noodzakelijk volgt dat, hoe rijker de hemel werd, des te ellendiger de mensheid en de aarde werden. Nu eenmaal de godheid gevestigd was, werd zij natuurlijk erkend als de oorzaak, de reden, de scheidsrechter en de onbeperkte beschikker over alle zaken. De wereld was niets meer, God werd alles. En de mens, de ware schepper der godheid, knielde, na haar onbewust uit het niet te voorschijn te hebben gehaald, voor haar neer, aanbad haar en verklaarde zich haar schepsel en slaaf.

images (51)

Toen J.J. Rousseau Voltaire had horen zeggen, dat zo er geen God was, men hem moest uitvinden, vond hij het Opperwezen, de abstracte en onvruchtbare God van de deïsten uit. En in naam van het Opperwezen en de huichelachtige deugd die dit Opperwezen voorschreef, liet Robespierre eerst de hébertisten guillotineren en vervolgens zelfs het genie van de revolutie, Danton, in wiens persoon hij de republiek vermoordde, terwijl hij op die wijze de sedert die tijd noodzakelijk geworden zege van Napoleons dictatorschap voorbereidde. Na deze grote overwinning zocht en vond de idealistische reactie dienaren, die, minder dwepend, minder verschrikkelijk, meer overeenkomstig de aanmerkelijk verminderde houding van de 19e eeuwse bourgeoisie waren.

anarchy

Uit bovenstaande moge duidelijk worden dat voordat we toekomen aan een waarachtig bestaan in vrijheid, verlost van de ketens der slavernij, we allereerst ieder geloof zullen moeten verwerpen zonder daar een andere macht (bank!?) of staat voor in de plaats te stellen, zoals wel gebeurde onder Lenin en Stalin. De Russische revolutie was een joodse Rothschild revolutie immers. Het politieke paradigma van fascisme tot communisme, rechts en links zoals u wilt,  zal losgelaten moeten worden daar zij de staat in de plaats stellen van de kerk. Het oude paradigma van hoog en laag (klassenstrijd) zal weer uit de kast gehaald moeten worden waarbij gelijkheid nagestreefd moet worden als primaire voorwaarde. Gelijkheid in vrijheid, welzijn en welvaart om zo op onze weg in de geschiedenis van de mensheid verder te kunnen evolueren richting absolute vrijheid.

bakuninanarchist

De enige weg is de weg naar voren. Naar voren in de tijd waarbij we lering kunnen trekken uit onze met bloed doordrenkte joods-christelijke geschiedenis.

 

Bron: Mikhail Bakunin (God en de staat), Wikipedia

Een Reactie op “Vrijheid versus godsdienst

  1. Gaat lekker zomet je blog ,Don.
    Veel reageerders hier bij jou en makkelijk terug te vinden postings die jij uiteraard ook mooi laat staan.
    Want zeg eens eerlijk Don,jijzelf bent toch tegen censuur?
    Daarom zal jijzelf ook nooit censureren op je blog.

    Like

Geef een reactie. NB De meningen verkondigd en de links die gedeeld worden in de reacties zijn de persoonlijke meningen van individuele scribenten en vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de mening van Don Quijotte.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.